söndag 8 augusti 2010

social kompetens

dag har vi varit på stranden med Bella. Vi åkte till Ribban, det stora hundrastfältet i Malmö. Det är ett enormt fält alldeles vid havet, där många går med sina hundar, och där finns också en lite agilitybana för de som vill prova. Det är alltid lika spännande och underhållande att komma dit och iaktta alla hundar och deras tvåbenta följeslagare. Där finns den enorma svarta Grand danoishannen som är så cool, de små chiuahuorna, alla Ridgebackarna, Jack russlarna, pitbullarna, de tre bulldoggarna och den stora Rottveilerhannen som muckar gräl med alla andra. Visst har man hört talas om bråkiga hundar med nonchalanta ägare och tråkiga olyckor med bitna hundar, men överlag med tanke på hur många hundar här vistas varje dag tycker jag att det är mycket säkra och trevliga hundar vi mött. Det är helt fantastiskt att se hur hövliga, språksäkra och sociala hundarna är som får umgås fritt med andra hundar ofta, kanske dagligen. Vissa vill leka, andra vill bara nosa och kolla läget och andra vill bara vara ifred, och alla signalerar olika saker. En hund som är språksäker förstår och accepterar alla signaler, oavsett om det är en lekinvit eller ett morr för att få vara ifred. Jag kan aldrig poängtera det för mycket, vikten av att alla hundar får träffa många, olika sorters hundar för att kunna utveckla sitt språk, få en stor social kompetens och för att på det viset kunna undvika bråk och missförstånd. Många hundproblem skulle kunna undvikas om hundägarna förstod vikten av detta. Som sagt det är en fröjd att se alla dessa hundar, stora som små, som verkligen behärskar hundspråket.
Bella är lite försiktig med andra hundar, hon är jättenyfiken och vill gärna fram och hälsa, men leker inte ännu med de vi möter utan tar det lugnt. Helt ok med mig, hon får ta det i sin egen takt.
Jag gick i havet för att svalka mig, men Bella var mycket skeptisk, efter mycket lock o pock hoppade hon i, för att bli alldeles konfunderad när hon upptäckte att hon var blöt. Snabbt upp och världens lyckospurt runt, runt, glad över att hon överlevde sitt första dopp i havet, härligt. Är glad o tacksam över Bella, sommaren, havet och alla goa hundar vi mött. Hur blir det bättre än så?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar