onsdag 24 november 2010

Valpar


Årets sista valpkurs hos Hundharmoni har precis börjat. I förra veckan hade vi teori utan valpar, och idag träffades vi allihop för första gången med alla valparna. Ett härligt gäng, måste jag säga, som ställer frågor, frågor och åter frågor. Det finns många bra anledningar att gå på en valpkurs, och en av dem är att få ställa alla de här frågorna man har när valpen är liten. Oavsett om det är första valpen eller om det är den femte valpen man har, uppkommer det alltid frågor. Det kan vara de typiska valpfrågorna kring rumsrenhetsträningen, eller om hur man gör för att få valpen att sluta hoppa på oss eller den absolut mest vanliga och desperata frågan - vad gör jag med valpen som biter i allt inklusive familjen ( och det gör ont...)
Det kan också var frågor kring ensamhetsträningen, hur man medlar mellan barn och valp eller hur man får katten att acceptera valpen. En sak är säker - alla frågor är mer än välkomna - jag älskar frågor!
När valpägarna ställer frågorna, det är då de kan lära sig ett och annat och det betyder att de är öppna för svar och ny kunskap.Och ibland händer det att man gjort fel från början, och det är tillåtet, för fel gör vi alla ibland. Att säga - "vi har gjort fel" är bra, för det betyder förhoppningsvis att man tar till sig den nya insikten och kunskapen, för att förändra och göra saker på ett nytt och annorlunda sätt. Det kallar jag för positiv utveckling och det är det som för mänskligheten framåt.

Vad betyder det då att man har gjort fel? Har det skadat valpen för all framtid? Blir valpen förstörd nu, kommer den att växa upp till en problematisk hund?
I de allra flesta fallen är svaret nej, om man är villig att förändra och göra saker o ting på ett nytt bättre sätt för valpen. Valpar o vuxna hundar är tack och lov anpassningsbara, det är väl därför de klarar av att leva tillsammans med oss klantskallar. Om man förändrar valpens miljö från en mindre bra till en miljö anpassad efter valpens behov, brukar valpen oftast svara på detta med mera lugn och harmoni.
Hur ser då valpens behov ut?
Många valpägare är så glada och överambitiösa med sina valpar, att det lätt blir alldeles för mycket för den lilla valpen. För mycket motion, för mycket lek med andra hundar, för mycket lek o bus med barnen, för mycket träning, för höga krav och därmed för mycket tillsägningar och tjat i kombination med alldeles för lite vila och sömn, kan få den mest harmoniska valp att bli stressad och överaktiv. En stressad och överaktiv valp är oerhört jobbig att ha att göra med.
Vad valpen behöver är TRYGGHET i massor, lugn o ro, mycket vila o sömn, små minirundor till samma plats för att uträtta sina behov, miljöträning i små korta pass samt möjlighet att träffa flera lugna och trevliga hundar och människor. Kort sagt - många positiva (för valpen!) möten med hundar, människor och miljöer, så att den lär sig att världen är en bra plats att vara på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar