torsdag 17 mars 2011

Ett magiskt lugn.


Den senaste valpkursen är i full gång och igår var det andra kurstillfället. Jag har ändrat om i kursen igen, det är alltid lika spännande att se hur resultatet blir. Har provat att börja varje  kurstillfälle med en lugn stund där varje hundägare sitter med sin valp och lugnt stryker den eller med mjuka fingrar gör varsamma massagerörelser. Allt för att lugna ner både valp och hundägare när de kommer. Ofta är både valp och matte/husse ganska uppvarvade när de kommer, ibland nästan direkt  från jobbet, och då  kan det ta en god stund innan de blir mottagliga för information och inlärning.
Resultatet är ett nästan magiskt lugn i gruppen som håller i sig under hela lektionen.
Martina som hjälper mig ibland, och som var med igår tyckte att det var helt fantastiskt hur lugnt det blev snabbt. Hon hade inte sett detta i tidigare grupper.
Jag håller med henne, det är ett stort lugn i denna grupp som jag inte riktigt upplevt tidigare. Visst, grupperna är olika, och vissa är lugnare än andra, men lugnet brukar inte komma så snabbt. I förra veckan var valparna med för första gången och vissa var lite mer oroliga än andra, men redan där varvade de ner mycket snabbt med tanke på att allt var nytt för dem.
Varje valp har dessutom sin egen filt med, som de har haft i hemuppgift att bli belönade för när de ligger på den.
Vi människor är ofta så inriktade på att prestera, på att hela tiden göra något, och det resulterar som vi numer vet i stress och utbrändhet.
Det är aldrig fel att  träna sig i att bara vara, att bara sitta ner lugnt och att följa vår egen andning eller hundens andning. Det som händer då är att vi landar, vi blir mera medvetna om här och nu, och  tankarna får en chans att släppa det som hände på jobbet idag.
När matte och husse blir lugn, då blir ofta även våra hundar lugna, och när vi dessutom berör deras kropp lugnt och mjukt, ja då ser vi resultatet.
Ett magiskt lugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar