fredag 11 mars 2011

Vad är det för fel på att ge hunden godis?

Har på sista tiden stött på reaktioner från människor som retar sig på att vi belönar hunden med något ätbart dvs något som den tycker om att äta. Jag brukar föreslå korv, köttbullar, ost, pannkakor, kött som blivit över från middagen, grillad kyckling eller annat gott som hunden inte får som sin vanliga mat.
Man kan också blanda och göra iordning en påse "gott o blandat" som ju är extra spännande då hunden inte vet vad som kommer.
Jag brukar även ha olika godisar beroende på vad vi tränar på och hur svårt det är för hunden att utföra det jag begär.
 Det som är svårt för hunden att prestera det belönas med godare godis än det som hunden gör som är relativt enkelt för den.
När jag tränat Bella på inkallningen som inte var helt given från början, handlade det om kalvsylta, köttbullar och korv dvs godis som Bella gör vad som helst för att få. Kom hon när jag kallade så skulle hon verkligen bli belönad, för det är svårt att komma när man är upptagen med att undersöka någon annans trädgård, när man precis skall kolla in hunden som närmar sig eller när man fått upp någon spännande doft i näsan.
Resultatet har blivit att Bella i dagsläget alltid kommer när jag kallar oavsett vad hon har för hyss för sig.
                     

"Varför skall man proppa hunden full med godis" och "hunden skall väl lyda utan att man ger en massa godis hela tiden" kan det låta när hundägare har synpunkter på belöningen.
Grejen är den att det inte handlar om att proppa hunden full med godis utan om att belöna exakt det vi vill att hunden gör.
Att använda gott godis i kombination med en perfekt tajming gör att hunden förstår precis vad vi vill att den skall göra.
Det innebär att hunden vill göra om det och på så sätt skapar vi inlärda beteenden som vi kan kalla lydnad eller vad vi vill.
Visst kan det bli en hel del godisar i början av träningen, men efterhand minskar man på godiset, och vid det laget utför hunden det inlärda beteendet tex. inkallning ganska automatiskt även om det endast vankas godis ibland.
Jag förstår inte vad det är för fel på att ge hunden godis, om det är godis hunden gillar.
När det handlar om belöning så är det ju väldigt individuellt vad både folk och hundar uppskattar, och de flesta hundar är beredda på attt göra ganka mycket för en godbit precis som vi människor är beredda på att göra en hel del för pengar.
En massa papperslappar med olika tryck på, men för oss människor så otroligt värdefulla.
Pengar för oss är som godis för hunden, varken mer eller mindre dvs värdefullt och åtråvärt och något den är beredd att verkligen jobba för, och som dessutom är ganska enkelt att tillföra hunden.
Varför skall man krångla till det så för sig, gillar hunden godis så ge den godis, när den gjort sig förtjänt av det.
Jag ser det som lön för mödan, att visa hunden att det den utfört, det uppskattar jag verkligen.
Visst gillar hundar även att vi klappar dem, att vi uppmärksammar dem och att vi pratar mjukt med dem, och det kan vi ge dem ofta men i en knivig situation där hunden vill göra något du inte vill, eller när det hunden skall fokusera på dig när det finns massor runtomkring som distraherar hunden, då finns det inte mycket som går upp mot en smaskig godbit, speciellt om hunden är lite småhungrig.
Så ge hunden det hunden vill ha, så ger hunden dig det du vill ha, så enkelt är det.
I varje fall i min värld.

Och visst kan man belöna hunden med andra åtråvärda saker också som tex. leksaker eller en fartfylld lek men det viktigaste är att belöna hunden med det som den verkligen uppskattar, i just den stunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar